Životní situace lidí s mentálním postižením - Schrollerová, Andrea (2008)
Anotace: Cílem diplomové práce s názvem „Životní situace lidí s mentálním postižením“, je zjistit jak lidé s mentální retardací, vnímají svou životní situaci. Práce se zaměřuje na jedince se středně těžkým mentálním postižením, žijící v rodině a navštěvující denní stacionáře Centrum Zdislava a Denní stacionář pro mentálně postižené v okrese Žďár nad Sázavou, a jejich vnímání vlastní životní situace. Teoretická část se zabývá mentálním postižením, jeho charakteristikou, stupni a zvláštnostmi v oblasti emocionální, učení, řeči a komunikace. Teoretický pojem vnímání vymezuje další samostatná kapitola, která se taktéž zabývá specifiky v oblasti vnímání jedinců s mentálním postižením. Práce ve třetí kapitole dále nastiňuje teoretické vymezení pojmu „životní situace“ a následný výčet možných oblastí, v nichž se jedinec se středně těžkou mentální retardací ocitá. V této kapitole je také vymezen pojem a indikátory kvality života a potřeb člověka. Na základě pojmů vymezených v teoretické části.