Posouzení životní situace klientů kurátora - Janušová, Hana (2008)
Cílem této práce bylo zjistit, jak vypadá posouzení životní situace klientů kurátora. Autorka se nejdříve zaměřila na definování základních pojmů jako je posouzení, životní situace a dále rozpracovala pojetí klientů kurátora. V rámci metodologické části si zvolila kvalitativní výzkum. V analytické části reprodukovala a shrnula data získaná z rozhovorů s kurátory o jejich činnosti a způsobu práce s klientem. Autorka zjistila, že samotná náplň práce kurátorů pojem posouzení nezahrnuje a nebylo ani doloženo, že by samotní kurátoři takové pojetí znali. Přesto však tím, jak svou práci provádějí, čeho všeho si všímají u svých klientů, co je zajímá a jaké informace si sami zjišťují, posouzení provádějí. V závěru autorka doporučila vytvořit alespoň jakýsi soubor pravidel pro provádění posouzení životní situace klientů kurátora v současné sociální práci.