Průzkum sochy sv. Jana Nepomuckého v Úvalech - Krajčová, Vladislava (2008)
Tématem této bakalářské práce je průzkum a navržení konzervátorského zásahu pro pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého v Úvalech u Prahy. V umělecko-historické části se autorka věnuje osobnosti sv. Jana Nepomuckého, vznikem legendy o jeho životě, ikonografii a kultu světce, dále jsou v této části nastíněny dějiny města Úval u Prahy a historie samotné sochy. V teoretické části práce se pojednává v obecné rovině o degradaci kamene s přihlédnutím k pískovci a o prostředcích a metodách čištění, konzervování a restaurování kamenných pískovcových objektů. V další části je pak socha sv. Jana Nepomuckého popsána a je prozkoumáno její poškození a na základě tohoto průzkumu je navržen možný konzervátorský zásah. Tuto práci je možno použít jako podklad k žádosti o grant na obnovu sochy.