Využití enzymů v restaurátorské praxi - Tomalová, Iva; Fogaš, Igor, 1964-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2008)
Enzymy mohou v restaurátorské praxi v některých případech nahradit organická rozpouštědla, která mohou být nebezpečná jak pro restaurovaný předmět, tak i pro zdraví restaurátora. Dosud byly v oblasti restaurování využity pouze enzymy třídy hydrolas. Těchto enzymů bylo použito pro čištění, odstraňování dřívějších restaurátorských zásahů nebo degradovaných materiálů. Výhodou použití enzymů je jejich vysoce specifický účinek, na druhou stranu jsou poměrně drahé a jejich aplikaci by měl předcházet podrobný technologický průzkum předmětu. Tato bakalářská práce přináší shrnutí restaurátorské a enzymologické literatury o enzymech a jejich konkrétních aplikacích v oblasti restaurování obrazů, papíru, textilu, kamene, pergamenu a dalších materiálů.
Enzymes could, in some cases, replace organic solvents in a restoration process. The organic solvents might possibly be dangerous for a restored object and for the health of a restorer. Currently, only hydrolytic enzymes are used in restoration process. These enzymes were used for cleaning and removing of previous restoration interventions or of degraded materials. The advantage of this method is the highly specific effect of enzymes. On the other hand, the enzymes are relatively expensive and detailed technological survey of restored object would need to be done. This bachelor thesis offers a review of biochemical and restoration literature about the enzymes and their concrete applications in the process of paintings, paper, textile, stone, parchment or other materials restoration.
Vedoucí práce: Igor Fogaš.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: enzymy; hydrolázy; restaurátorství; enzymes; hydrolases; restoration; bakalářské práce