Využití enzymů v restaurátorské praxi - Tomalová, Iva (2008)
Enzymy mohou v restaurátorské praxi v některých případech nahradit organická rozpouštědla, která mohou být nebezpečná jak pro restaurovaný předmět, tak i pro zdraví restaurátora. Dosud byly v oblasti restaurování využity pouze enzymy třídy hydrolas. Těchto enzymů bylo použito pro čištění, odstraňování dřívějších restaurátorských zásahů nebo degradovaných materiálů. Výhodou použití enzymů je jejich vysoce specifický účinek, na druhou stranu jsou poměrně drahé a jejich aplikaci by měl předcházet podrobný technologický průzkum předmětu. Tato bakalářská práce přináší shrnutí restaurátorské a enzymologické literatury o enzymech a jejich konkrétních aplikacích v oblasti restaurování obrazů, papíru, textilu, kamene, pergamenu a dalších materiálů.