Nonverbální komunikace mezi ženou a mužem - Kubačka, Jakub (2008)
Neverbální komunikace u člověka představuje komplexní děj, ve kterém se uplatňují vrozené automatismy, jež jsou výsledkem fylogenetických procesů. Nonverbální komunikace má nenahraditelnou úlohu v iniciování a upevňování mezilidských vztahů a v sexuálním chování. Rozdíly ve vzorcích chování muže a ženy se projevují v mimice, gestice, držení těla atd. Perspektiva studia nonverbální komunikace u člověka spočívá v uplatnění 3D dynamického modelování jednotlivých výrazových prostředků v kontextu evolučně-biologických teorií.