Sociální a morfologické vlastnosti matek a novorozenců a jejich souvislosti s poměrem pohlaví - Alánová, Naděžda (2008)
Sekundární poměr pohlaví u člověka - poměr počtu narozených chlapců a děvčat - se ve světě ustálil na hodnotě 1,07. Odlišností tohoto poměru od předpokládaného poměru (1,0) a rozdíly v sekundárním poměru pohlaví mezi lidskými populacemi a historickými změnami tohoto poměru se zabývají Triversova-Willardova hypotéza, teorie mateřské dominance Valerie Grantové, teorie Franka Pedersena, teorie Williama Jamese aj. Na vzorku 1356 matek a jejich 1403 dětí, narozených v roce 2007 v Krajské zdravotní a.s. Nemocnici Most o.z., jsme testovali hypotézy vyplývající z těchto teorií. Zjistili jsme statisticky významnou negativní závislost sekundárního poměru pohlaví potomstva a vzdělání matky a dále statisticky významnou negativní závislost sekundárního poměru pohlaví potomstva a parity.