Sexuální dimorfismus lidského mozku: ontogenetického vývoje kognitivních funkcí - Chudáčková, Hana (2008)
Tato práce je shrnutím dosavadních poznatků o sexuálním dimorfismu struktur mozku, sexuálním dimorfismu ontogenetického vývoje mozku, pohlavních rozdílů kognitivních funkcí a pohlavních rozdílech ve vývoji kognitivních funkcí. Sexuální dimorfismus mozku značí pohlavní rozdíly v makroskopické struktuře mozku, v uspořádání buněčných skupin, v organizaci synapsí a v produkci neurotransmiterů. Odborná literatura uvádí sexuální dimorfismus talamu, hypotalamu, amygdaly, bazálních ganglií, oblasti stria terminalis, kůry mozkové, některých částí bílé hmoty mozku (zvláště v corpus callosum, comissura anterior) a objemu mozkových komor. Ontogenetický vývoj mozku je odlišný u mužů a žen. Ženský mozek dozrává dříve než mužský. Tento trend platí pro mozek jako celek, pro šedou i bílou hmotu. Pohlavní rozdíly byly nalezeny také v kognitivních funkcích. Kognitivní funkce slouží člověku k poznání jeho okolí a řadíme mezi ně vnímání, pozornost, učení, paměť, myšlení, řeč, fantazii a představivost.