Taxonomie a ekologie rodu Enterococcus - Bryndová, Hana, 1986- (2008)
Zástupci rodu Enterococcus jsou významným humánním infekčním agens. Velká část studií zabývajících se tímto rodem je proto zaměřena právě na klinicky významné druhy a kmeny. Menší pozornost je obecně věnována enterokokům vyskytujícím se v prostředí, které jsou však ve srovnání s klinickým materiálem druhově bohatší a fenotypově variabilnější skupinou. Cílem této bakalářské práce bude sumarizovat a přehledně zpracovat dosavadní poznatky o výskytu a významu zástupců rodu Enterococcus v různých environmentálních zdrojích (voda, půda, rostliny, živočichové) s ohledem na aktuální taxonomické změny uvnitř tohoto rodu.