Antistafylokoková antibiotika a jejich charakterizace - Elsheimer Matulová, Marta, 1985- (2008)
Bakteriální druhy rodu Staphylococcus jsou známé jako významné lidské a zvířecí patogeny, které způsobují řadu onemocnění - od nezávažných infekcí až po život ohrožující stavy. Značný pokrok v léčbě těchto onemocnění znamenalo zavedení penicilinu do klinické praxe. Brzy se však objevily kmeny rezistentní k tomuto na tehdejší dobu zázračnému léčivu. Situace se opakovala se zavedením semisyntetického penicilinového antibiotika meticilinu v roce 1960. V posledních letech se objevují kmeny Staphylococcus aureus s rezistencí k vankomycinu, představující nové nebezpečí. Práce je zaměřena na přehled antistafylokokových antibiotik, včetně některých novějších léčiv, klinicky testovaných nebo teprve vyvíjených.