Srovnání patogenních bakterií Borrelia burgdorferi sensu lato a Leptospira interrogans sensu lato - Opatová, Pavlína (2008)
Lymeská borrelióza a leptospiróza jsou zoonózy celosvětového významu. Tato práce má za cíl srovnat nejdůležitější vlastnosti původců jmenovaných onemocnění - Borrelia burgdorferi sensu lato a Leptospira interrogans sensu lato a jejich patogenní mechanizmy, jejichž znalost je nezbytná k úspěšné léčbě obou nemocí. První část práce se věnuje fenoménu parazitizmu a patogenity v přírodě z pohledu evoluční biologie, stejně jako interakcím patogenu a hostitele a jejich vzájemné koevoluci. Navazující kapitola se týká obecné charakteristiky řádu Spirochaetales, do kterého jsou řazeni všichni známí patogenní zástupci spirochet. Následující část se zabývá srovnáním nejvýznamnějších genotypových i fenotypových vlastností patogenních bakterií B. burgdorferi s. l. a L. interrogans s. l.. Závěrečná kapitola o onemocnění lymeské borrelióze a leptospiróze popisuje vlastnosti obou bakterií z hlediska epidemiologie a patogeneze. Ze srovnání spirochet B. burgdorferi s. l. a L. interrogans s. l. lze vyčíst.