Role kináz fosforylujících Dishevelled v signalizaci Wnt - Mašek, Jan (2008)
V živočišné říši konzervovaná signalizace pomocí ligandů Wnt ovlivňuje vývoj jedince od ranné embryogeneze až do smrti. Velká rozmanitost ligandů, receptorů a koreceptorů umožňuje předávání signálu pomocí rozmanitých kaskád, díky kterým pak dochází k expresi různých genů v jádře, změně koncentrace Ca2+, přestavbě cytoskeletu, či jiným změnám v životě buňky. Tyto děje musí být velmi přísně řízeny a jedním z hlavních míst kde k tomu dochází, je protein Dishevelled, přes který je signál přenášen. Jeho aktivita a afinita k různým vazebným partnerům je regulována pomocí velkého množství kináz. Aktivace či změna stuktury Dishevelled může být způsobena jak kinázovým, tak nekinázovým působením těchto kináz. Bylo též zjištěno, že mnohé kinázy ovlivňují rozmístění Dishevelled v rámci buňky, zejména pak jeho lokalizaci na vnitřní stranu plazmatické membrány. V teoretické části práce shrnuji současné poznatky o kinázách interagujících s Dishevelled a v experimentální části definuji vliv kináz na f.