Komparace důchodových systémů České a Slovenské republiky - Chovancová, Jana (2008)
Název: Komparace důchodových systémů České a Slovenské republiky Počet slov: 24 771 Cílem této práce je porovnat důchodové systémy České a Slovenské republiky a zhodnotit jak tyto systémy po realizovaných reformám naplňují obecné cíle důchodové politiky. V teoretické části definuji jednotlivé obecné cíle důchodové politiky, jejich kritéria a aspekty naplňování těchto cílů. Déle jsou popsány základní důchodové systémy z hlediska principů financování a základní způsoby jakými jsou realizovány úpravy důchodových systémů. ¨Druhá kapitola je věnována systému hodnocení jednotlivých kritérií, které jsem zvolila na základě teorie a indikátorů jež nasvědčují naplňování daného kritéria. V závěru druhé kapitoly jsou upřesněny indikátory, které budou použity pro komparaci důchodových systémů obou zemí. Třetí kapitole se věnuji porovnání důchodových systému České a Slovenské republiky, v některých případech jsou použity výpočtové modely. Závěr obsahuje zhodnocení obou důchodových systémů z hled.