Dvojí identita současné romské inteligence - Gazdíková, Martina (2008)
1 Anotace Autor diplomové práce: Bc. Martina Gazdíková, DiS Vedoucí diplomové práce: PhDr. Imrich Vašečka, PhDr. Název práce: Dvojí idetita současné romské inteligence Počet slov základního textu: 17 899 slov Klíčové spojení: dvojí identita, etnická identita, romská inteligence Obsahem mé práce je vhled do problematiky vývoje osobní identity a konstruktů etnické identity. Popisuji historické konstrukty romských kořenů, kulturní konstrukty romské etnické identity a proměnu etnicity v kontextu společensko-politických změn. Cílem práce bylo definování a charakteristika konstruktů etnické identity současné romské elity. Dle výsledků osobních výpovědí je možné konstatovat, že řada respondetů romské elity se dnes identifikuje jako Češi i jako Romové. Historickým konstrukem je ztožnění se s jazykou, antropologickou a kastovní indickou podobností. Etnická identita je rozvíjena v rodinných obyčejích v podobě svatebních zvyků, vartování a zvyklostí na pohřbu, tradice usmíření o Vánocí.