Hnutí Wicca v ČR v sociologické perspektivě - Pokojová, Veronika (2008)
Název práce: Hnutí Wicca v ČR v sociologické perspektivě Rozsah práce: 10 151 slov Hlavním cílem této bakalářské práce je zodpovězení otázky, jak se vyvíjí hnutí Wicca v České republice a jak je tento vývoj ovlivněn internetem. Za tímto účelem používám kvalitativní analýzu vybraných internetových stránek. Práce je rozčleněna na dvě části, teoretickou a výzkumnou. V teoretické části se zabývám postavením náboženství v moderní společnosti a jeho vztahem k internetu. Dále popisuji historii Wiccy v rámci širšího novopohanského hnutí v zahraničí a následně historii a charakteristiku wiccanského hnutí v České republice. Ve výzkumné části pojednávám o metodologii výzkumu na internetu. Následuje přehled vybraných wiccanských webů českého internetu. Zaměřuji se na vývoj jejich obsahu a stavím ho do souvislosti s vývojem celého hnutí.