Cirkadiánní rytmy u člověka - Špérová, Lenka (2008)
Bakalářská práce je zaměřena na stručný přehled informací o cirkadiánních rytmech člověka. Za cirkadiánní řízení organismu odpovídají biologické hodiny. Fyzicky je reprezentují shluky jader v mozku, uložené poblíž křížení zrakových nervů (tzv. suprachiasmatická jádra). Základními řídícími faktory biologických hodin jsou světla a tma. Za oscilace v biologických hodinách odpovídá spínání a vypínání určité sady genů. Tyto geny byly nazvány hodinové. Důležitou roli v cirkadiánním řízení organismu hraje epifýza a její hormon melatonin vykazující cirkadiánní produkci. Vysokých hladin v krvi dosahuje melatonin v noci, naopak ve dne je jeho produkce minimální. Melatonin je tak ukazatelem noci, respektive spánku. Cirkadiánní řízení spánku objasňuje Borbélyho model. Chronobiologie jako obor studující životní cykly se uplatňuje zejména v medicíně. Zde se nejvíce pozornosti věnuje cirkadiánním změnám v činnosti kardiovaskulárního systému. V medicíně se též uplatňují léčivé síly spánku.