Určování pohlaví u dětských skeletů - Dadejová, Vlasta, 1985- (2008)
Práce poskytuje přehled o základních faktorech působících na použitelnost metod určujících pohlaví, problematice pohlavních diferencí a základních metodách určování pohlaví dětských koster, molekulárně-biologických a chemických, archeologických, ale především antropologických založených na morfometrii a morfoskopii kosterního materiálu. Dále popisuje použitelnost metod s přihlédnutím ke statistické významnosti, věkovému rozpětí, ke kterému byla metoda vypracována, nutnému stupni zachovalosti kostry, etnické příslušnosti a ekonomickým nárokům.