Lékařské zasahy na chrupu člověka. Historický přehled zubních náhrad a výplní - Fialová, Dana, 1986- (2008)
V mé práci jsem se snažila zachytit historický vývoj zubních výplní a náhrad, které lidé v průběhu tisíciletí používali. Již od pravěku můžeme na kosterních pozůstatcích pozorovat zubní nemoci u různých populací. Nejvážnější z nich je zubní kaz, který se začal rozvíjet především od doby, kdy se lidé začali zabývat zemědělstvím, a tím začali žít usedlým způsobem života. Má práce ale začíná až starověkem, kdy protetika byla již na vysoké úrovni, protože až z této doby mohu čerpat z literárních pramenů a z nálezů u kosterních pozůstatků (před tím se nejspíše používaly pomíjivé materiály). Díky rozvoji technologií se materiály a způsoby nahrazování zubů velice měnily. Cílem mé práce je tento vývoj zaznamenat, protože díky získaným informacím pak můžeme lépe zachytit a zrekonstruovat život lidí v minulosti, což je jedním z hlavních úkolů antropologie.