Rekonstrukce podoby člověka podle lebky se zaměřením na počítačem podporované metody - Lukášová, Markéta (2008)
Rekonstrukce podoby na základě lebky reprodukuje tvář jedince z jeho kosterních pozůstatků. Je založena na existenci vztahů mezi kostním podkladem a odpovídajícími měkkými strukturami obličeje. Nicméně je téměř nemožné vytvořit dokonale shodný vzhled, jaký měl jedinec za života, neboť ne všechny rysy jsou formovány pouze příslušnou kostní strukturou a nesmírná variabilita jednotlivých tvarových charakteristik obličeje není v kosterním podkladu často ani nezachycena. Cílem této práce je nastínit historii a metodiku tradičních technik aproximace a zaměřit se na nové poznatky ve vývoji počítačem řízené rekonstrukce, její výhody a možnosti. Současně naznačuji budoucí tendence a zmiňuji klady i omezení těchto digitálních metod.