Zubní kámen - Prstková, Kateřina (2008)
Ve své práci zpracovávám poznatky o zubním kameni. Práce je vypracována formou literární rešerše. V první části jsem se zabývala zubním plakem, jehož mineralizací zubní kámen vzniká. Jednotlivé kapitoly popisují tvorbu, vývoj, druhy, složení a mikroorganismy zubního plaku. Dále zde píši o patogenních faktorech plaku a plakem podmíněných nemocech parodontu, tedy o gingivitidě a parodontitidě. Druhá část je věnována kapitolám o zubním kameni. Zabývala jsem se stavbou a složením zubního kamene, jeho mikroskopickou strukturou, vznikem, hlavními faktory ovlivňujícími jeho tvorbu a množství a jeho patogenitou. Shrnula jsem také metody, které se používají k hodnocení množství zubního kamene.