Využití analýzy DNA při určování krevních skupin sytému ABO u lidského kosterního materiálu - Brzobohatá, Kristýna, 1985- (2008)
Určování krevních skupin pomocí analýzy DNA z kosterních pozůstatků se skládá ze tří hlavních kroků - izolace DNA z kostí, amplifikace pomocí PCR a štěpení restrikčními enzymy. Při izolaci je nutné dbát bezpečnostních opatření při práci s lidskou DNA a starobylou DNA, aby nedošlo ke kontaminaci současnou DNA. Určování krevních skupin má široké uplatnění v antropologii, paleoepidemiologii, genetice, paleoserólogii, geografii a etnologii.