Syfilis - Václavíková, Dagmar (2008)
Treponematózy jsou onemocnění způsobená bakteriemi z rodu Treponema spadajícími do čeledi Spirochaetaceae. Mezi tyto bakterie patří i Treponema pallidum pallidum, která způsobuje venerickou syfilis. Původ nemoci a její šíření po světě je stále předmětem dohadů. Syfilis můžeme rozdělit na získanou, přenosnou zejména pohlavním stykem, a vrozenou, způsobenou přechodem infekce z matky na plod přes placentu. Průběh neléčené získané syfilis obvykle dělíme na tři stadia. Během posledního stadia může dojít k napadení jakéhokoli orgánového systému, často bývají komplikace smrtelné. Pro paleopatologii je důležité, že terciární syfilis napadá i kosti a můžeme ji tak diagnostikovat na kosterních pozůstatcích, u vrozené syfilis i na zubech. Od první velké epidemie na konci 15. století syfilis nešetřila ani nejvyšší společenské vrstvy. I přes možnost úspěšné léčby penicilinem je celosvětově výskyt nemoci pořád velký.