Sexuální dimorfismus lidských rtů - Kotulanová, Zuzana, 1983- (2008)
Sexuální dimorfismus je běžným jevem u žijících a vyhynulých primátů, i u jiných biologických druhů. U člověka je chápán jako rozdílnost v anatomii, fyziologii a chování žen a mužů a je také na rozdíl od jiných druhů ovlivňován i kulturou. Sexuální dimorfismus lidských rtů se projevuje v ontogenetickém vývoji (embryogenezi, růstu, stárnutí), což lze dát do souvislosti s působením odlišných pohlavních hormonů u muže a ženy. Rty jsou důležité v nonverbální komunikaci, rozdílnost v mimických výrazech se projevuje zejména u úsměvu - ženy se usmívají častěji než muži. Ženy také lépe rozpoznávají význam mimických výrazů. Tyto rozdíly jsou viděny jako adaptace žen a mužů, které zvyšují jejich fitness. Polibek hraje významnou úlohu v sexuálním kontaktu muže a ženy. Plnost ženských rtů zvyšuje atraktivitu obličeje, signalizuje totiž mládí a plodivost. Ke zvýšení své atraktivity žena používá rtěnku, případně trvalejší kosmetické zásahy (augmentací).