Pseudomonas putida - růst a produkce metalothioneinu v přítomnosti těžkých kovů - Hammerová, Jindřiška (2008)
Znečištění životního prostředí ionty těžkých kovů je většinou důsledek antropogenní činnosti (těžební průmysl, hutnický průmysl, zemědělství). Na rozdíl od organických kontaminant, které mohou být přeměněny na látky méně toxické či netoxické, těžké kovy v přírodním prostředí perzistují. Často dochází k jejich akumulaci v nejrůznějších úrovních potravinového řetězce. Všechny organismy včetně bakterií si vytvořily mechanismy rezistence vůči těžkým kovům. Bakterie využívají mnoho rozdílných mechanismů obrany, příkladem je aktivní transport těžkých kovů z cytoplazmy do vnějšího prostředí (ATPázy, chemiosmotické membránové pumpy), extracelulární precipitace, intracelulární akumulace, volatizace či tvorba proteinů vázajících těžké kovy. Cílem práce bylo stanovení vlivu těžkých kovů (Cu2+, Co2+, Ni2+, Zn2+, Cd2+) na růst Pseudomonas putida CCM 4307. Tento mikroorganismus je integrální součástí konsorcia Biorem RC1 společně s Geotrichum candidum a Yarrowia lipolitica, které se využívá pro degr.