Vliv genů lokalizovaných na SPI-4 na virulenci Salmonella enterica - Pešková, Ivana (2008)
Salmonella ssp. je intracelulární patogen vyvolávající onemocnění různé závažnosti dle přítomnosti faktorů virulence, které obsahují ve svém genomu. Faktory virulence jsou kódovány geny, které se mohou nacházet ve skupině několika genů, nazývaných ostrovy patogenity. Ostrovy patogenity jsou genetické elementy zvyšující virulenci bakterií a přispívající ke genetické přizpůsobivosti bakteriálních druhů. U salmonel jsou tyto označovány ,,Salmonella pathogenicity island“. Poprvé byly popsány v létech 1995 a 1996 u Salmonella Typhimurium a doposud bylo popsáno 12 různých SPI. O SPI-4 se toho ví jen málo. Původní práce uvažovaly spíše o funkci při intracelulárním přežívání, ale výzkumy v poslední době spíše ukazují, že SPI-4 kóduje sekreční systém typu I. a substrátový protein SiiE.. Rozhodli jsme se proto vytvořit kmeny s delecí v SPI-4 a tyto kmeny následně podrobit testům in vitro, in vivo a elektronové mikroskopii.