Fylogenetická diverzita bakteriálního planktonu různých typů vod - Dudová, Pavla; Mlejnková, Hana; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2008)
Práce byla zaměřena na studium fylogenetické diverzity společenstev bakteriálního planktonu v typech vod s různým antropogenním zatížením. Profily vod byly začleněny do 4 typů podle jejich chemických, fyzikálně-chemických a biologických ukazatelů. Podařilo se dokázat odlišné složení bakterioplanktonu v těchto 4 různých typech vod. Nejvíce bakterií bylo v typu vod Waste, dominantní fylogenetickou skupinou byly betaproteobakterie, zatímco u typu vod Natur, Ant a Kont převládaly zástupci skupiny CF. Zcela odlišnou distribuci fylogenetických skupin měl typ Waste, kde byly nejvíce zastoupeny betaproteobakterie, menší podíl tvořily společně CF a gammaproteobakterie, poměrně velký podíl zaujímaly Archea a nejméně byly zastoupeny alfaproteobakterie. Obě zvolené metody (FISH a DC) byly vhodné pro studium diverzity bakteriálního planktonu vodních ekosystémů
Aim of this study was characterisation the differences of microbial communities of surface water samples from sites with different anthropogenic pressure. The distribution of bacteria counts in tested phylogenetic groups and its relation to the sample pollution level were assessed in this study.The level of water samples pollution were characterised by physical-chemical, chemical and microbiological analysis and this parametres separeted water samples into 4 types. The most bacteria were in type "Waste", dominant fylogenetic group was Betaproteobacteria. In water types "Natur", "Ant", "Kont" dominated CF group. Both methods used in this study (FISH and DC) were efficient for determinig bacterial diversity in aquatic environments
Vedoucí práce: Hana Mlejnková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: bakterioplankton; fylogeneze; hybridizace in situ fluorescenční; kladistika; mikrobiologie vody; bacterial plankton; cladistics; phylogeny; water microbiology; In Situ Hybridization, Fluorescence; diplomové práce; master's theses