Tvorba biofilmu u koagulázanegativních stafylokoků izolovaných z hemokultur - Říčná, Dita; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Koagulázanegativní stafylokoky (CoNS) jsou běžnou součástí normální mikroflóry kůže, respiračních a gastrointestinálních sliznic. Mohou také působit jako patogeny a to díky schopnosti kolonizovat povrchy cévních katétrů a umělých implantátů a tvořit na nich biofilm. Růst ve formě biofilmu je pro tyto bakterie výhodný, jelikož snáze unikají atakům imunitnímu systému či účinkům antibiotik. V této studii bylo sledováno 192 kmenů koagulázanegativních stafylokoků izolovaných z hemokultur pacientů ležících na klinikách a odděleních Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Nemocnice Milosrdných bratří a Masarykova onkologického ústavu. Kmeny byly identifikovány pomocí soupravy biochemických testů STAPHYtest 16 a bylo nalezeno 7 různých druhů, resp. poddruhů koagulázanegativních stafylokoků. Nejvíce zastoupeny byly kmeny S. hominis subsp. hominis (44 %), S. haemolyticus (38 %) a S.warneri (14 %). U kmenů stafylokoků byla sledována schopnost tvorby biofilmu a to jejich kultivací v mikrotitrační de.
Coagulase negative staphylococci (CoNS) are common part of a normal skin, respiratory and gastrointestinal mucosa. They can also act as pathogens, due to their ability to colonize surfaces of venouse catheter or an artificial implants. Biofilm growth is beneficial to them, since it is easier to escape from immune system attacks or from antibiotic effects. In this study, a total of 192 isolated from haemocultures. The strains were identified using a series of biochemical tests STAPHYtest 16 and 7 different species of coagulase negative staphylococci were found. The most common were S. hominis subsp. hominis (44 %), S. haemolyticus (38 %) a S.warneri (14 %). The ability to produce biofilm was tested for all strains, via their cultivation in microtiter plates. 84,4 % of strains were biofilm producers. A higher antibiotic resistency was detected in biofilmpositive strains as opposed to biofilmnegative strains.
Vedoucí práce: Veronika Holá.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: biofilmy; grampozitivní bakterie; klinická mikrobiologie; biofilms; clinical microbiology; gram-positive bacteria; diplomové práce; master's theses