Tvorba biofilmu u koagulázanegativních stafylokoků izolovaných z hemokultur - Říčná, Dita (2008)
Koagulázanegativní stafylokoky (CoNS) jsou běžnou součástí normální mikroflóry kůže, respiračních a gastrointestinálních sliznic. Mohou také působit jako patogeny a to díky schopnosti kolonizovat povrchy cévních katétrů a umělých implantátů a tvořit na nich biofilm. Růst ve formě biofilmu je pro tyto bakterie výhodný, jelikož snáze unikají atakům imunitnímu systému či účinkům antibiotik. V této studii bylo sledováno 192 kmenů koagulázanegativních stafylokoků izolovaných z hemokultur pacientů ležících na klinikách a odděleních Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Nemocnice Milosrdných bratří a Masarykova onkologického ústavu. Kmeny byly identifikovány pomocí soupravy biochemických testů STAPHYtest 16 a bylo nalezeno 7 různých druhů, resp. poddruhů koagulázanegativních stafylokoků. Nejvíce zastoupeny byly kmeny S. hominis subsp. hominis (44 %), S. haemolyticus (38 %) a S.warneri (14 %). U kmenů stafylokoků byla sledována schopnost tvorby biofilmu a to jejich kultivací v mikrotitrační de.