Nový pohled na určení diverzity bakteriálních společenstev metodou reasociace denaturované bakteriální DNA - Bozděchová, Lucie, 1984-; Krsek, Martin, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Cílem práce bylo testovat a optimalizovat metodu reasociace denaturované bakteriální DNA s využitím PCR produktů. DNA byla izolována z bakterií získaných z České sbírky mikroorganizmů a amplifikována metodou polymerázové řetězové reakce s využitím univerzálních primerů pro doménu Bacteria. Výsledky testování denaturace, renaturace a % reasociace s použitím postupně se zvyšujícího počtu bakterií v reasociační směsi potvrdily, že je možné celkovou genomovou DNA používanou klasickou reasociační technikou nahradit PCR produkty a značně tak zjednodušit celou metodu určování diverzity bakteriálních společenstev. Použití PCR zároveň vnáší do této metody nové zajímavé aspekty.
The aim of the work was to test and optimize the method of determination of bacterial diversity by the reassociation technique using PCR products instead of total community DNA. Bacterial DNAs were isolated from strains obtained from the Czech collection of microorganism and used for polymerase chain reaction with universal primers for domain Bacteria. Results of testing denaturation, renaturation and % reassociation with increasing number of bacteria in the reassociation mixture proved that total community DNA used in the original reassociation technique can be replaced by PCR products. This simplifies the method for determination of bacterial diversity of microbial communities and brings new exciting possibilities how to refine this method.
Vedoucí práce: Martin Krsek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bakterie; molekulární genetika; bacteria; molecular genetics; diplomové práce; master's theses