Nový pohled na určení diverzity bakteriálních společenstev metodou reasociace denaturované bakteriální DNA - Bozděchová, Lucie, 1984- (2008)
Cílem práce bylo testovat a optimalizovat metodu reasociace denaturované bakteriální DNA s využitím PCR produktů. DNA byla izolována z bakterií získaných z České sbírky mikroorganizmů a amplifikována metodou polymerázové řetězové reakce s využitím univerzálních primerů pro doménu Bacteria. Výsledky testování denaturace, renaturace a % reasociace s použitím postupně se zvyšujícího počtu bakterií v reasociační směsi potvrdily, že je možné celkovou genomovou DNA používanou klasickou reasociační technikou nahradit PCR produkty a značně tak zjednodušit celou metodu určování diverzity bakteriálních společenstev. Použití PCR zároveň vnáší do této metody nové zajímavé aspekty.