Mikrobiální diversita v klíšťatech - Masaříková, Jana, 1983- (2008)
Cílem této diplomové práce bylo izolovat a následně identifikovat kultivovatelnou bakteriální mikroflóru ve třech druzích klíšťat: Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus a Haemaphysalis concinna. Klíšťata byla sbírána vlajkováním vegetace na čtyřech lokalitách (Valtice, Břeclav, Havraníky a „Pohansko“). V průběhu dvou let bylo získáno celkem 151 bakteriálních kmenů (67 kmenů z I. ricinus, 38 kmenů z D. reticulatus a 46 kmenů z H. concinna), a to z různých vývojových stádií klíšťat (larvy, nymfy, imaga). Byly prováděny morfologické, biochemické a molekulárně-biologické testy. Na základě sekvenační analýzy genů pro 16S rRNA se ukázalo, že většina analyzovaných kmenů náleží do rodu Bacillus, Paenibacillus a Pseudomonas. Podle předběžných výsledků budou zřejmě některé kmeny spadat do nových taxonů. Mnoho izolovaných mikroorganismů bylo schopno růst ve 37°C a vykazovalo výraznou hemolytickou aktivitu. Tato nepřímá měřítka mohou svědčit o potenciální patogenitě některých kmenů. Klíšťata jso.