Sérologické vyšetření savců na virus klíšťové encefalitidy metodou ELISA - Doležálková, Iva (2008)
V mnohých zemích Evropy je klíšťová encefalitida jednou z nejdůležitějších lidských infekcí centrální nervové soustavy. Původce onemocnění, virus klíšťové encefalitidy (TBEV), je řazen do rodu Flavivirus, čeledi Flaviviridae. Virus se vyskytuje ve dvou subtypech: evropský (západní) subtyp představuje virus středoevropské klíšťové encefalitidy, východní subtyp pak virus ruské jaro-letní encefalitidy. Výskyt těchto subtypů odpovídá geografickému rozšíření jejich hlavních vektorů, klíšťat Ixodes ricinus a I. persulacatus. Virus perzistuje v tzv. přírodních ohniscích nákazy, kde je přenášen z členovce na obratlovce, jehož krev je pak zdrojem nákazy pro dalšího členovce. Většina přírodních ohnisek klíšťové encefalitidy je známa, ale vzhledem k expanzi klíšťat do nových oblastí se objevují i ohniska nová. Ročně je hlášeno 3000 - 4000 případů tohoto onemocnění z Evropských zemí. Pro diagnostiku klíšťové encefalitidy má mimořádný význam sérologie. Představuje totiž nejpřístupnější metodu pro b.