Mathematical modeling of microseparation and interface devices for mass spectrometry coupling - Otevřel, Marek (2008)
Předložená PhD Thesis se skládá ze tří částí, přičemž každá z nich je zaměřena na teoretickou analýzu vybraného fenoménu souvisejícího s předseparacemi a rozhraním hmotnostního spektrometru. První část je zaměřena na rozbor elektroosmotického toku, což je velmi důležitý doprovodný jev při elektroforéze. Konkrétně je práce zaměřena na rozbor nestacionárního režimu, kdy dochází k nárůstu elektroosmotického toku a dále je prezentováno stacionární řešení elektroosmotického rychlostního profilu pro elektrolyt s proměnnou viskozitou. Tématem druhé části je teoretická analýza elektroforézy ve volném toku pomocí generalizované teorie disperze. Tato metoda umožňuje určit statistické momenty řešení (tj. profilu koncentrace analytu) bez znalosti řešení jako takového. Presentovaná studie porovnává metodu centrálního nástřiku s nástřikem do celé šíře kanálku. Obě elektroforetické metody bývají využívány při předseparaci nebo čištění vzorku před analýzou v hmotnostním spektrometru.