MMORPG: fenomén počítačových her - Pros, Marek (2008)
Cílem textu je postihnout fenomén Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) jako specifického žánru počítačových her a popsat schémata a vzorce, s nimiž tento žánr pracuje. Autor objasňuje historický původ online her a analyzuje jejich mimořádné postavení v rámci herního průmyslu. Hlavní náplň práce tvoří typologie a sociologicko-psychologická analýza recipientů online PC her a identifikace výrazových prostředků, s nimiž tyto hry pracují. Závěr textu se zabývá budoucím využitím kapacit MMORPG a jejich možného vlivu při formování vývoje nových komunikačních kanálů.