Mezi webem a webem 2.0 - Hlatká, Zuzana (2008)
Tato teoretická práce z oblasti digitálních médií analyzuje část textů, které byly v minulosti napsány o webu a jeho významu pro společnost, a porovnává tyto texty a ideje v nich obsažené s texty současnými, věnujícími se problematice webu 2.0. Autorka v první části práce stručně popisuje nástup World Wide Webu a analyzuje knihy napsané v devadesátých letech minulého století o komunikačních a informačních technologiích. Identifikuje základní témata rozprav analyzovaných v první části. V druhé části práce se autorka věnuje fenoménu webu 2.0 a esejům a článkům, které o něm pojednávají. Určuje charakteristické rysy i pro debatu o webu 2.0. V závěru porovnává podobnosti a odlišnosti narací. Zjišťuje, že základní témata se pozměnila jen mírně a jsou v zásadě shodná. Těmito tématy jsou: kolektivní inteligence, změna komunikačního modelu, sociální sítě. Jediným novým tématem web 2.0 je obchod.