Filmové premiéry (soubor recenzí) - Zabloudilová, Táňa, 1985- (2008)
Anotace Tématem této bakalářské práce je žurnalistický žánr recenze. Tento žánr jsem se pokusila zpracovat teoreticky i prakticky. Hlavním cílem práce bylo nastavit soubor pravidel pro psaní recenzí a následně se jím při tvorbě žurnalistických textů řídit. Teoretická část se tedy skládá z vymezení tohoto žánru, jeho zasazení do historického kontextu a členitého oddílu, který se pokouší vymezit pravidla pro psaní recenzí. Tato pravidla se následně snažím uplatňovat v produktové části, v samotných recenzích. Za každým textem následuje stručná reflexe odvedené práce. Pro srovnání také přidávám odkaz na externí recenzi některého profesionálního filmového kritika a její hodnocení. Cílem bylo také vyzkoušet si hodnotit filmy různých žánrů a kvalit. Z toho důvodu jsem tuto práci nazvala Filmové premiéry, neměla jsem tedy neomezenou možnost výběru snímků. Všechny recenzované filmy byly do českých kin uvedeny v rozmezí od ledna do května tohoto roku.