Obraz Romů v romském čtrnáctideníku Romano Hangos - Badáňová, Adéla (2008)
Bakalářská práce se zabývá mediálním obrazem Romů v romském tištěném periodiku Romano hangos (Romský hlas), které slouží jako platforma pro prezentaci názorů romské minority. Studie se opírá zejména o charakteristiku romské populace a jejích sociálních problémů, o teorii mediální konstrukce reality a předešlé výzkumy prezentace romské menšiny v majoritních i minoritních médiích. Analýza obrazu Romů v Romano hangos byla provedena pomocí kvantitativní výzkumné metody - obsahové analýzy - na konstruovaném vzorku 24 vydání zmíněného periodika z let 1999 až 2007 (včetně). Obraz Romů byl analyzován například z hlediska tématické struktury periodika, prezentace sociálních problémů, rasového násilí a diskriminace či tradiční romské identity.