Vybrané aspekty žurnalistické profese ve Švédsku a Norsku - Petřek, Martin, 1986- (2008)
Tato bakalářská práce nazvaná Vybrané aspekty žurnalistické profese ve Švédsku a Norsku představuje v kontextu mediálního systému profesionalizaci švédských a norských novinářů. Zdůrazněna je postupná krystalizace dvou ideálních typů novináře, vlčáka a vychovatele. Práce ukazuje, jak se navzájem ovlivňují domácí tradice - typ vychovatele - a z liberálního modelu mediálního systému importovaná představa vlčáka. V této formě je tak vidět soužití profesionalizace a komercionalizace. Práce během sledování cesty novinářů k profesi prezentuje novináře jako sociální skupinu, jejich profesní organizace, vzdělávání žurnalistů i limity, které vycházejí z praxe. Podrobněji jsou představeny některé skupiny novinářů: ekonomičtí žurnalisté či novinářky.