Právo na odpověď - judikatura - Grenarová, Pavla (2008)
Ve své bakalářské práci zpracovávám institut práva na odpověď. Ten byl do našeho právního řádu zaveden zákonem číslo 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (dále jen tiskový zákon), který byl ve Sbírce zákonů vyhlášen 14. března 2000 a téhož dne nabyl účinnosti. Ve své práci shrnuji historický vývoj tohoto institutu, porovnávám současnou českou normu týkající se práva na odpověď se zahraničními úpravami a mezinárodními ustanoveními, dále se podrobněji zabývám důvodovou zprávou vládního návrhu zákona. Hlavní oporou mé práce je současná judikatura Nejvyššího soudu týkající se § 10 a následně tiskového zákona, tedy práva na odpověď. Při zpracování tématu vycházím především ze znění zákona, dále ke každé kapitole zmiňuji i teoretické hledisko a uvádím i názory odborníků k dané problematice. Celá práce je proložena judikáty, příklady toho, jak je zákon aplikován v praxi. Práce poskytuje kompletní vhled do dané problematiky, .