Právo na informace jako součást svobody projevu - Kopečný, Zdeněk, 1985- (2008)
Předmětem této bakalářská práce je právo na informace jako součást svobody projevu. První čtyři kapitoly se zabývají vymezením práva na informace na mezinárodní i vnitrostátní úrovni. Zbylé části práce se pak věnují zákonu o svobodném přístupu k informacím, který je prováděcím předpisem práva na informace o činnosti veřejné správy v českém právním řádu. Zákon o svobodném přístupu k informacím je zde popsán jednoduchou a stručnou formou tak, aby podal návod, jak krok po kroku získat od orgánů veřejné správy požadovanou informaci. Přitom je k látce přistupováno z pohledu novináře jako případného žadatele o informaci. Celý text práce i analýza zákona jsou proto směřovány k novinářské činnosti. Aplikace tohoto zákona v souvislosti s novináři je zobrazena na soudních rozhodnutích, nejčastěji Nevyššího správního soudu a Ústavního soudu. Na těchto rozhodnutích jsem následně popsal, jakým způsobem soudy na problematiku práva na informace nahlížejí a v čí prospěch v převážné míře rozhodují. Dos.