Analýza vnitrofiremní komunikace organizace z perspektivy MBTI - Zelená, Magdaléna (2008)
Formy a nástroje vnitrofiremní komunikace jsou odrazem veškerých procesů probíhajících v organizaci. S rozvojem informační technologie organizace preferují neosobní vnitrofiremní komunikaci zprostředkovanou různými médii. Jedinci se však dle teorie MBTI vyznačují poměrně stálým, kategoriálním způsobem získávání a zpracování informací, který může být v rozporu s charakterem vnitrofiremní komunikace. V důsledku toho mohou vznikat bariéry vnitrofiremní komunikace, jež pramení z osobnostních odlišností na straně jedince. Práce předkládá analýzu vnitrofiremní komunikace z perspektivy MBTI v prostředí klientského centra bankovní instituce na vybraném oddělení. Výsledky šetření poukazují na dominanci komunikace v neosobní formě. Na základě této skutečnosti práce koncipuje ideální profil telefonního bankéře podle teorie MBTI, který zohledňuje požadavky pracovního místa v kontextu vnitrofiremní komunikace. Konfrontací rozložení osobnostních typů telefonních bankéřů vůči ideálnímu osobnostnímu p.