Bariéry vnitřního komunikačního systému společnosti - Starůstková, Iveta (2008)
Efektivní komunikace ve firmě je jeden z faktorů úspěchu a žádoucím stavem, o který by měla usilovat každá firma, která chce uspět a dosáhnout koordinovaných výsledků firmy. K tomu, aby komunikace probíhala efektivním způsobem je třeba odstranit komunikační bariéry, které efektivitu komunikace ve firmě narušují. Cílem práce bylo zodpovědět na otázku jaké bariéry brání efektivnímu fungování komunikace ve firmě. V teoretické části práce jsem objasnila pojem vnitrofiremní komunikace, komunikační proces a komunikační tok, vysvětlila pojem ukotvení komunikace a efektivní komunikace, závěr teoretické části byl věnován komunikačním bariérám a způsobům jejich odstraňování. V metodologické části práce jsem stanovila cíl výzkumu, výzkumnou strategii a použité metody a techniky sběru dat. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi bariéry vnitřního komunikačního systému společnosti patří výskyt informačního šumu a nedorozumění, který souvisí s nedostatkem a neuceleností informací, nedostatečně poskytova.