Analýza potřeb firmy v oblasti rovných příležitostí mužů a žen - Vojtíšková, Lenka, 1996-; Bartáková, Helena, 1978-; Masarykova univerzita. Institut pro výzkum reprodukce a integrace společnosti (2008)
Cílem této práce bylo odpovědět na otázku „Jaké potřeby má firma v oblasti rovných příležitostí mužů a žen?“ Nejprve jsem se teoreticky zabývala novými sociálními riziky, nerovnostmi v postavení mužů a žen, rovnými příležitostmi v kontextu firmy. Pro výzkum jsem zvolila kvalitativní výzkumnou strategii, studium dokumentů a strukturované rozhovory. Zjistila jsem, že ve firmě se objevuje přímá, nepřímá a skrytá diskriminace. Firma potřebuje odstranit přímou a nepřímou diskriminaci, přijmout pravidla, rozšířit firemní kodexy. Vedení firmy by se mělo seznámit s problematikou rovných příležitostí. Ve firmě funguje řada pozitivních individuálních opatření. Firma potřebuje tato opatření rozšířit a přijmou nová opatření. Tím firma přiláká nové pracující. Základní text práce má 21 646 slov.
The aim of this work was to answer the question “What needs does a copany have in the field of equal opportunities of men and women?” First I dealt theoretically with new social risks, inequalities in the role of men and women and equal opportunities within the context of a company. For the research I chose qualitative research strategy, study of documents and structured interviews. I found out there was direct, indirect and hidden discrimination in the company. The company needs to eliminate direct and indirect discrimination, adopt rules and extend company codes. Company management should acquaint themeselves with equal opportunities issues. Although various positive measures have already been taken in the company, these still need to be extended and new ones need to be taken. As a result the company will be much more attractive for job applicants.Basic text has 21 646 words.
Vedoucí práce: Helena Bartáková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: diskriminace v zaměstnání; rovné postavení mužů a žen; discrimination in employment; gender equality; diplomové práce