Role sociálního pracovníka při procesu resocializace klientů vězeňské subkultury. - Olšovská, Helena (2008)
Název diplomové práce: Role sociálního pracovníka při procesu resocializace klientů vězeňské subkultury Počet slov: 24 742 Diplomové práce se věnuje cíli sociální práce ve vybrané věznici Světlá nad Sázavou. Základním tématem této práce je hlavní výzkumná otázka, která zní: „Jaká je role sociálního pracovníka při procesu resocializace sociálně deviantních žen ve věznici Světlá nad Sázavou?” Práce je rozdělena do tří následujících celků. První z nich tvoří teoretická část. Její úvodní kapitola je zaměřena na definování pojmů sociální práce a vymezení jejích cílů - v obecné i konkrétní rovině - k jejímuž definovávání pomáhají i pojmy sociální fungování a životní situace, jimž je věnován prostor v následující kapitole. Koncept socializace a sociální deviace tvoří kapitoly tři a čtyři. Teoretickou část uzavírá vymezení pojmů sociální role, role jako profesionální aktivity jedince a resocializace. Druhá část práce obsahuje metodologii a jsou zde zdůvodněny postupy kvalitativního výzkumu, t.