Sociální inkluze žen po mateřské a rodičovské dovolené na trh práce - Bartošová, Eva (2008)
Bartošová, E.: Sociální inkluze žen po mateřské a rodičovské dovolené na trh práce. Diplomová práce. Brno, FSS MU, 2008. Počet slov 29554. Diplomová práce je zaměřena na skupinu žen po MD/RD, které se vrací zpět na trh práce. Touto prací chci poukázat na závažnost tohoto problému, na příčiny a důsledky nezaměstnanosti těchto žen. Teoretickým základem práce je sociální inkluze, sociální exkluze, faktor vzdělání jako důležitý prvek, který významně ovlivňuje začlenění žen na trhu práce, jelikož trendem dnešního světa je snaha o dosažení co největší kvalifikovanosti, flexibility, znalostí, dovedností a také i zkušeností právě pro snadnější přístup na trh práce. Prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se ženami v evidenci Úřadu práce Brno-město, které opětovně vstupují na trh práce po MD/RD je zodpovězena hlavní výzkumná otázka: Jaký význam přisuzují ženy po mateřské/rodičovské dovolené vzdělání, jako faktoru sociální inkluze v návaznosti na rodinný a pracovní život?.