Chirální HPLC lignanů Schisandra chinensi - Tomalová, Iva; Slanina, Jiří; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2008)
Dibenzo[a,c]cyklooktadienové lignany z čínské tradiční léčivé rostliny Schisandra chinensis mají řadu zajímavých biologických účinků. Většina lignanů byla vyizolována z biologického materiálu jako opticky aktivní látky, některé však jako opticky neaktivní racemáty. Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací metody pro určení chirální čistoty lignanů izolovaných ze S. chinensis. Pro chirální HPLC byly použity komerčně dostupné kolony s polysacharidovou a cyklodextrinovou chrální stacionární fází.
Dibenzo[a,c]cyclooctadiene lignans from Chinese traditional medicinal plant Schisandra chinensis display a number of interesting biological activities. These lignans were mostly isolated from biological material as optically active substances, but some of them as optically inactive racemates. This bachelor thesis deals with optimalisation of the method used for determination of chiral purity of lignans isolated from S. chinensis. The commercially available columns with polysaccharide and cyclodextrine stationary phases were used for chiral HPLC.
Vedoucí práce: Jiří Slanina.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: biochemie -- analýza; enantiomer; chirální stacionární fáze; lignany; biochemistry; Lignans; bakalářské práce; bachelor's theses