Chirální HPLC lignanů Schisandra chinensi - Tomalová, Iva (2008)
Dibenzo[a,c]cyklooktadienové lignany z čínské tradiční léčivé rostliny Schisandra chinensis mají řadu zajímavých biologických účinků. Většina lignanů byla vyizolována z biologického materiálu jako opticky aktivní látky, některé však jako opticky neaktivní racemáty. Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací metody pro určení chirální čistoty lignanů izolovaných ze S. chinensis. Pro chirální HPLC byly použity komerčně dostupné kolony s polysacharidovou a cyklodextrinovou chrální stacionární fází.