Studium hladiny mědi vázajích proteinů a metalothioneinu u pacientů se zhoubnými nádory - Duša, Filip (2008)
Tato práce se zabývala elektrochemickým stanovením obsahu měď vázajících proteinů v biologických vzorcích. Byla vypracována senzitivní metoda stanovení koncentrace mědi za využití elektrochemického signálu jejího komplexu s purinovou bazí (adeninu). Limit detekce dosažený postupným ředěním byl pro standard mědi 10 nM v zálkladním elektrolytu při době akumulace dvou minut. Kalibrační přímka měla hodnotu spolehlivosti R2 = 0,99. Metoda byla optimalizována na hemolymfě a tkáních měkkýše druhu arion lusitanicus Koncentrace proteinů s mědí byla vypočtena proporcionálně ke koncentraci mědi. Byl stanoven obsah mědi v séru pacientů s chorobami transportu mědi a u pacientů se zhoubným nádorovým onemocněním. U pacientů se zhoubným nádorovým onemocněním byl zjištěn zvýšený obsah mědi a metalothioneinu.