Využití metalothioneinu jako potenciálního nádorového markeru - Fabrik, Ivo (2008)
Nádorová onemocnění se stávají velkým zdravotnickým problémem lidské civilizace. Kvůli absenci opravdu účinného léku je velká pozornost směřována ke včasné diagnóze. V poslední době se několik studií zaobíralo spojitostí výskytu metalothioneinu s nádorovým onemocněním. Je to malý termostabilní protein (6-10 kDa), jehož třetina hmotnosti je tvořena cysteinem. Právě sulfhydrylové zbytky této aminokyseliny jsou nezbytné pro funkce metalothioneinu; transport iontů kovů (Zn či Cu za fyziologických podmínek, v případě intoxikace poté Cd, Pb, Hg a další) a vytváření redoxního prostředí (likvidace hydroxylových radikálů). Vyšší hladiny metalothioneinu byly zjištěny u proliferujících buněk s aktivním metabolismem, což by mohlo být vodítko k jeho významu pro tumor, nicméně v celé problematice je zatím spousta bílých míst. Pro náš výzkum jsme zvolili biologické vzorky od pacientů s nádorem v oblasti hlavy a krku, konkrétně vzorky krví a tumorových tkání. U všech vzorků byla důležitá příprava tepe.