Syntésa thiolových sloučenin u modelových rostlin exponovaných toxickým těžkým kovům - Stejskal, Karel (2008)
Obranyschopnost rostlin je klíčová pro jejich existenci v prostředí, kde je ohrožují biotické a abiotické stresové faktory. Během vývoje se rostliny vybavily velkým množstvím obranných drah, při kterých vznikají a zpětně se regenerují sloučeniny, které umožňují rostlinám aktivně ovlivňovat jak stresové faktory, tak i následky vzniklé jejich působením. Olovo dokáže velice nepříznivě ovlivnit celkový stav a metabolismus exponovaných rostlin. Rostliny se tudíž brání syntézou obranných látek - thiolových sloučenin. Nejvýznamnější jsou glutathion a fytochelatiny. Díky nim jsou schopny eliminovat toxický kov a také se bránit proti procesům, které jsou toxickým kovem indukované. V experimentu byly rostliny slunečnice roční exponovány toxickému komplexu Pb EDTA (0, 100, 250, 500 µM) po dobu sedmi dnů. Nejprve bylo nezbytné zvolit a optimalizovat vhodnou analytickou metodu pro stanovení thiolových látek. Byla zvolena a optimalizovaná technika vysoko účinné kapalinové chromatografie s ...